Selitve lahko razdelimo tri ločene procese. Najprej je potrebno poiskati novo domovanje, opraviti selitev in se po vselitvi čimprej vživeti v novo okolje. Sama selitev je časovno sicer najkrajša, je pa zato fizično naporna. Veliko olajšanje pri selitvi je, če selitev za vas opravi izkušen selitveni servis. Selitveni servis tako prevzame delovno intenziven del selitve, vam pa prihrani moči in čas.

V kolikor selitvenemu servisu že pred selitvijo zaupate tudi dela pri pakiranju in razpakiranju škatel, opreme in namestitev na stalno mesto, je to za stranko veliko olajšanje. Seveda pa je zaželeno, da ta dela stranka usmerja in da se po prispetju v novo domovanje stvari postavijo na mesto, ki ga koristnik selitve določi. S tem pa se stranka izogne tudi nepotrebnemu kasnejšemu premeščanju stvari in iskanju. Le tako se bodo v novem domu čimprej počutili vsi res domače. Prav gotovo je za vsakogar neprijetno, če se še kar nekaj časa po vselitvi spotika ob škatle in venomer išče stvari, ki jih potrebuje.

Najbolje je, da se glede podrobnosti pakiranja in razpakiranja s selitvenem servisom o tem dogovori že pred pričetkom selitve. Ob ustreznem dogovoru bo selitveni servis poskrbel za ustrezno embalažo, stvari ustrezno zapakiral in označil, da se bo vedelo kaj se v škatli nahaja in kam se bo zapakirana škatla preselila. Selitveni servis opravi zaradi večjega števila ljudi, izkušenosti in hitrosti razpakiranje znatno hitreje. Tako se lahko v vašem novem domu že prvi dan po selitvi udobno namestite in pričnete z aktivnim življenjem v novem okolju. Po razpakiranju pa selitveni servis embalažo ( škatle, folije, papir, mehurčasto folijo in podobno) tudi odpelje.

V kolikor se pa odločite, da selitveni servis stvari samo pakira in ne tudi razpakira, pa se je potrebno ustrezno organizirati. Pripraviti se je treba, da boste za razpakiranje imeli dovolj časa in vam stvari po selitvi ne bodo še dolgo časa ostale v škatlah.

Za razpakiranje si vzamite dva delovna dneva prosta tako, da boste lahko cel čas posvetili pospravljanju. V kolikor imate majhne otroke ali male živali, najdite nekoga, ki bo lahko za ta dva dneva poskrbel za njih. S tem boste poskrbeli za to, da si boste lahko napravili ustrezen načrt kako zložiti preseljeno blago. Tako boste lahko potem nemoteno delali in bo vaše delo zares učinkovito.

Zastavite si realni načrt, s tem da si vključite tudi več premorov tokom dneva. Tako si boste lahko vmes odpočili, hkrati pa si boste lahko ogledali napredovanje vašega razpakiranja in zlaganja stvari. Tako boste lahko skrbeli za vašo motivacijo, ko boste videli da delo napreduje.

Še en kratek nasvet, ne poizkušajte, da bi vse naenkrat razpakirali. Najprej razpakirajte stvari, ki jih boste v kratkem potrebovali. Najprej postavite postelje. Vsak član družine naj bo zadolžen da bo razpakiral svoje stvari, čeprav bodo najmlajši potrebovali nekaj nasvetov s strani odraslih ali svojih starejših bratov ali sester. Stvari ki jih ne potrebujete takoj ali pogosto, razpakirajte šele kasneje, na primer čez vikend.