V kolikor se selite v novi dom, se nikakor ne morete izogniti selitvi večjih in težjih predmetov. Eden takih predmetov je tudi hladilnik. Selitve hladilnika se raje ne lotevajte sami, saj so te naprave precej težke in selitev je zahtevna. Nehote se lahko poškodujete, kar v nobenem primeru ni dobro, saj so poškodbe lahko tudi trajne narave. Selitev zato prepustite selitvenemu servisu.

Selitveni servis ima na razpolago ljudi, ki so prenosa težjih predmetov navajeni, poznajo tehnike nošenja tako da je možnost poškodbe minimalna. Selitveni servis pozna način zavarovanja hladilnika tako, da se ta pri prenosu ne poškoduje. Ima pa tudi naprave, ki prenos takšnega težkega predmeta olajšajo, kot je na primer voziček za prenos težkih predmetov po stopnicah in druge vozičke.

Hladilnika enostavno ni možno samo izklopiti in takoj preseliti, zato nekaj nasvetov naj ne bi bilo odveč.

Na selitev hladilnika se je potrebno pred selitvijo dobro pripraviti. Hladilnik je danes eden najpomembnejših gospodinjskih aparatov. V njem največkrat hranimo pokvarljiva živila, ki jih dnevno potrebujemo. Pred selitvijo naj bo naš nakup racionalen, da ne bomo zaradi selitve primorani določeno hrano zavreči.

Dan pred selitvijo ali najmanj osem ure prej je potrebno opraviti sledeče stvari:

  • Pred selitvijo je potrebno hladilnik popolnoma izprazniti. Zato nekaj dni pred selitvijo ne kupujemo več živil, ki jih v dveh ali treh dneh ne bomo porabili. Hladilnik načrtno praznimo in uporabljamo živila, da nam na koncu ne ostanejo na zalogi živila, ki so hitro pokvarljiva.
  • Hladilnik pomaknemo od stene in izklopimo električni kabel en dan pred selitvijo, da se odtali in hladilnik dobro očistimo in obrišemo. Električni kabel zvijemo in ga pritrdimo na zadnjo steno hladilnika.
  • V kolikor ima vaš hladilnik vgrajeno napravo za izdelavo ledu, je potrebno s pripravo hladilnika pričeti kakšne 3 dni pred selitvijo. Hladilnik je potrebno izklopiti in odstraniti priklop na dotok vode. V hladilniku so lahko večje količine ledu, ki se mora pred selitvijo odtaliti in voda odteči iz napeljave, da ob selitvi ne bi tekla po notranji napeljavi in motorju ter s tem povzročila škodo na sami napravi.
  • Selitveni servis opravi selitev vašega hladilnika v pokončnem stanju - skladno s pravili selitve takšnih naprav. Hladilnika ni priporočljivo seliti v ležečem položaju, da ne bi steklo olje iz kompresorja v hladilne cevi in potem hladilnik ne bi pravilno deloval
  • Kljub previdnemu rokovanju z vašim hladilnikom, hladilnika po preselitvi ne smemo takoj vključiti. To mirovanje je določeno s strani samega proizvajalca in praviloma znaša vsaj 24 ur. Pri prenosu hladilnika prihaja do nepravilne razporeditve hladilne tekočine, ki se mora naprej ponovno pravilno razporediti.